In een wereld waarin sollicitaties vaak beginnen met het beoordelen van een CV, groeit de laatste jaren het besef dat het persoon achter het CV misschien nog wel belangrijker is. Steeds meer werkgevers en HR-professionals erkennen het belang van de persoon achter het CV: zijn/haar motivatie, persoonlijkheid, ambities, creativiteit en communicatieve vaardigheden. Door verder te kijken dan enkel diploma’s en werkervaring, ontstaan er kansen om verborgen talent te ontdekken en betere matches te maken tussen mens en werk. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van de persoon leren kennen in plaats van enkel naar een CV te kijken.
Waar komt deze verschuiving vandaan?
Deze verschuiving ligt in lijn met het toenemende belang van softskills (enkele weken geleden zijn we hier al dieper op ingegaan). Met een oog op de toekomst, waar de technologie steeds meer taken van de mens gaat overnemen, gaan kwalificaties en ‘hard skills’ steeds minder interessant worden in een het aannemen van nieuw personeel.
In de recruitmentbranche zijn veel partijen dan bezig met het benadrukken van de soft skills van de kandidaat. Hier zijn veel verschillende mogelijkheden in maar vaak komen de volgende methodes terug in sollicitatie proces:
– Meerdere personen aanwezig bij het sollicitatiegesprek: om goed in te kunnen schatten of een kandidaat past binnen de organisatie, schuiven er steeds vaker meerdere personen aan tijdens een sollicitatie gesprek. Hierdoor kan er op voorhand al een inschatting gemaakt worden of de kandidaat goed in het team zou passen en hoe de kandidaat zich opstelt in groepsverband. Dit benadrukt voornamelijk de communicatieve vaardigheden.
– Meeloopdagen: nadat een er op voorhand een inschatting gemaakt is of de kandidaat geschikt is, volgen er steeds vaker meeloopdagen. Tijdens deze meeloopdagen wordt het pas écht duidelijk of de kandidaat geschikt is en kunnen de softskills van de kandidaat beoordeeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: probleemoplossend denken, communicatieve vaardigheden en het aanpassingsvermogen. Er kan hierdoor een goed beeld verkregen worden of de kandidaat goed zou integreren binnen de organisatie. Dit kan enkel door een CV of sollicitatiegesprek niet ingeschat worden.
– Visuele sollicitaties: de opkomst van online sollicitaties heeft de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt binnen de arbeidsbemiddeling. Waar sollicitaties traditioneel in de vorm van een sollicitatiebrief werden ingediend, kiezen steeds meer kandidaten nu voor digitale alternatieven. Waaronder het creëren van een video, waarin een kandidaat zich completer kan profileren dan via een tekstuele sollicitatie. Hierin komen communicatieve vaardigheden en creativiteit meer naar voren dan via de ‘traditionele manier’.
Conclusie
Het is als organisatie dus belangrijk om verder te kijken dan enkel een CV. Zeker met een oog op de toekomst, waar kwalificaties en ‘hard skills’ steeds minder belangrijk gaan worden, is het van belang om de soft skills van een kandidaat goed te beoordelen. Dit kan op vele verschillende manieren en ieder bedrijf heeft hier zijn eigen creatieve invulling in. Maar wij raden aan om wel bewust bezig te zijn met het achterhalen van de persoon achter het CV. Zo scout jij hét verborgen talent voor de toekomst.
De bal ligt nu bij jou!
Bij Talentscoutz doen we er alles aan om zo’n compleet mogelijk beeld van de kandidaat te schetsen voor onze klanten. Ben je nu benieuwd naar de diensten die Talentscoutz te bieden heeft of ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kijk dan snel op onze website www.talentscoutz.nl en ontdek wat wij voor elkaar kunnen betekenen.