Skip to content

Stress op de werkvloer: Hoe ga je het tegen?

Stress op de werkvloer: Hoe ga je het tegen?

De werkvloer kan soms voelen als een topsportwedstrijd: het vraagt om focus, doorzettingsvermogen en een goede strategie. Maar net als in de sportwereld kan te veel druk leiden tot blessures – in dit geval stress. Stress op het werk is een veel voorkomend probleem, en net als een coach zijn spelers helpt om het beste uit zichzelf te halen, kunnen werknemers en werkgevers samenwerken om stress te verminderen. Door de toenemende werkdruk, de opkomst van hybride werken en de uitdagingen van digitale communicatie, wordt het managen van stress steeds belangrijker. Uit recente cijfers blijkt dat stress gerelateerde klachten niet alleen invloed hebben op de mentale gezondheid van medewerkers, maar ook leiden tot hoge kosten voor bedrijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet uit de wedstrijd wordt gespeeld?

Actuele statistieken: Een stressvolle stand

Volgens TNO en CBS (2023) en andere onderzoek blijkt dat psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkdruk en ongewenst gedrag, verantwoordelijk is voor 36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim en dat 1 op de 6 werknemers last hebben van burn-outklachten. De kosten van werkstress worden geschat op ruim 3 miljard euro per jaar, wat genoeg zegt over de grootte van het probleem. Hybride werken, sinds coronapandemie een nieuwe spelvorm voor veel organisaties, brengt extra uitdagingen met zich mee.  Hoewel werknemers flexibiliteit waarderen, geven velen aan dat het niet duidelijk geven van grenzen tussen werk en privé juist extra stress oplevert. Naast psychosociale arbeidsbelasting ervaart 40% van de werknemers ook digitale overbelasting als stressklachten. Deze werknemers voelen zich niet gehoord door hun werkgever, waarbij een constante e-mailstroom en vergaderingen vaak de aanleiding zijn van deze overbelasting.

Belangrijkste oorzaken van werkstress

Een slechte werk-privébelang heeft een grote invloed op fysieke- en mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten wat werkstress veroorzaakt, hoe je gezond in vorm blijft en wat jouw werkgever hierin zou kunnen betekenen.

  1. Onrealistische werkdruk: Voor personeelstekorten krijgen werknemers vaker extra taken, wat leidt tot overbelasting.
  2. Hybride werken: Thuiswerken voelt vaak alsof je alleen traint zonder coach, wat kan leiden tot isolatie en extra druk. Echter kan deze manier ook juist helpen met verminderen van de werkdruk, waarbij je de taken op je eigen werkwijze kan indelen.
  3. Werkdruk en multitasking: Net als een overvolle wedstrijdkalender kan een overvolle agenda zorgen voor overbelasting. Wanneer je een drukke agenda hebt kan het zijn dat je niet meer naar je lichaam luistert door alle verantwoordelijkheden die je hebt. Op de lange termijn is dit niet vol te houden en zal je dat ook merken aan je fysieke- en mentale gezondheid.
  4. Gebrek aan erkenning: Net als voor een sporter applaus een waardering is, kan een werkgever haar werknemers hun ook waardering geven. Wanneer een werkgever dit niet of nauwelijks doet verliezen medewerkers hun motivatie, wat kan leiden tot slechtere prestaties.

Hoe blijf je in vorm?

Stress op de werkvloer kan slopend zijn, maar door gezonde gewoonten en praktische strategieën toe te passen kun je in topvorm blijven. Hier zijn vier uitgebreide tips die je ondersteuning bieden voor je mentale en fysieke welzijn:

  1. Stel grenzen: Maak duidelijke afspraken over werktijden en geef daarin aan wat wel en niet haalbaar is voor jou. Vooral bij hybride werken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werk en privé gescheiden houdt, zodat je het overzicht kan bewaren en je doelen afkrijgt. Dit helpt je om niet het gevoel te hebben altijd ‘’aan’’ te staan, wat cruciaal is voor je mentale gezondheid.  Het is ook essentieel om je begin- en eindtijd voor je werkdag te hanteren en communiceren met je team.
  2. Neem regelmatig pauzes: Korte onderbrekingen gedurende de dag verbeteren de focus en verlagen het stressniveau. Een pauze van 5-10 minuten om even te bewegen, een glas water te drinken of simpelweg diep adem te halen, kan je focus en productiviteit aanzienlijk verbeteren.
  3. Beweeg meer: Lichaamsbeweging vermindert stresshormonen waardoor je je fitter voelt op een dag. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat actieve werknemers 40% minder stressklachten ervaren dan hun minder actieve collega’s. Bedrijven die beweging stimuleren, zoals lunchwandelingen of toegang tot sportscholen, helpen hun medewerkers zowel fysiek als mentaal gezonder te blijven.
  4. Zoek ondersteuning: Technologie biedt handige tools die je helpen om bewuster met je mentale gezondheid om te gaan. Deze apps (zoals Headspace, Calm of Mindfulness Coach) bieden oefeningen voor ademhaling, meditatie en stressmanagement die je kan integreren in je dagelijkse routine. Hierdoor kun je beter omgaan met spanningen en een evenwichtigere werkdag creëren, waardoor je in betere vorm blijft.

Wat kunnen werkgevers doen?

Werkgevers zijn als coaches: zij zorgen ervoor dat het team scherp blijft en houden de spelers gemotiveerd zodat iedereen optimaal kan presteren. Door strategische keuzes te maken en werknemers te ondersteunen, kunnen werkgevers werkstress verminderen en een gezonde werkcultuur bevorderen. Hier zijn enkele effectieve strategieën:

  1. Stimuleer teamspirit: Een hechte samenwerking binnen het team verlaagt gevoelens van eenzaamheid en vergroot het gevoel van verbondenheid, wat bijdraagt aan een betere mentale gezondheid en productiviteit. Dit zou kunnen door teambuildingactiviteiten te organiseren, gezamenlijke lunches te plannen of wekelijkse check-ins te houden waarin successen en uitdagingen worden besproken. Wanneer werknemers zich onderdeel voelen van een team, werkt dit niet alleen motiverend maar ook stress verlagend.
  2. Welzijnsprogramma: Uit onderzoek blijkt dat mentale fitheid net zo belangrijk is als fysieke kracht, want mentale weerbaarheid verhoogt prestaties en vermindert de kans op uitputting. Daarom zetten bedrijven zich in op meditatie- en mentale gezondheidstrainingen om werknemers te helpen beter met stress om te gaan. De interventies zoals; mindfulness-trainingen, workshops over stressmanagement en toegang tot apps die medewerkers ondersteunen in zijn of haar mentale welzijn, zijn effectief bewezen in het verbeteren van focus en het verminderen van stress​.
  3. Duidelijkheid in beleid: Bij hybride werken is helderheid essentieel: onderzoek toont aan dat gebrek aan duidelijkheid over werkafspraken kan leiden tot stress en verminderde productiviteit​. Door afspraken te maken over werktijden, verantwoordelijkheden en communicatie, voelen zowel werknemers op kantoor als remote medewerkers zich betrokken. Uit studies blijkt bovendien dat een duidelijke strategie en goede communicatie bijdragen aan een hogere betrokkenheid en betere samenwerking binnen teams​, wat uiteindelijk weer helpt met het optimaliseren van de productiviteit.
  4. Wees flexibel: Op de werkvloer is een flexibele aanpak cruciaal, omdat het medewerkers helpt om een betere balans te vinden tussen werk en privé. Onderzoek toont aan dat werknemers met flexibele werkuren minder last hebben van stress en een hogere tevredenheid ervaren. Werkgevers kunnen hierop inspelen door werkuren of taken af te stemmen op persoonlijke omstandigheden, zoals zorgtaken of gezondheidskwesties. Deze aanpak laat zien dat er begrip is voor de individuele situatie van een werknemer, wat niet alleen stress vermindert, maar ook het gevoel van waardering versterkt​. Bovendien draagt flexibiliteit bij aan een hogere motivatie en loyaliteit van medewerkers, waardoor het hele team sterker presteert.
  5. Toon waardering: Studies tonen aan dat erkenning op de werkvloer direct bijdraagt aan een hogere betrokkenheid en betere prestaties​. Zelfs kleine gebaren, zoals een welgemeend “dankjewel” of een compliment, hebben een groot effect. Op deze manier krijgen medewerkers het gevoel dat ze gezien en gewaardeerd voelen. Kleine acties, zoals een persoonlijke e-mail om een succes te vieren of zelfs een spontane schouderklop, versterken niet alleen de motivatie, maar creëren ook een cultuur waarin medewerkers zich trots en verbonden voelen met het team​.

Blijf in de wedstrijd

Stress op de werkvloer is een complex probleem, maar hoeft geen rode kaart te betekenen. Door samen te werken en slimme strategieën te gebruiken, blijf je in topvorm en voorkom je uitval. Of je nu werknemer of werkgever bent, het aanpakken van stress is een win-win: gezondere werknemers zorgen voor betere prestaties en een positieve werkomgeving. Werk is als een teamsport: alleen samen bereik je succes.

Bezoek onze website en volg ons op LinkedIn voor meer content die je verder kan helpen!

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact