Skip to content

Soft Skills: De Onmisbare Spelers die Je Tot MVP op de Werkvloer Maken

Soft Skills: De Onmisbare Spelers die Je Tot MVP op de Werkvloer Maken

In een constant veranderende arbeidsmarkt, waar technologische ontwikkelingen en nieuwe werkmodellen de nieuwe norm worden, blijkt één factor essentieel voor succes: soft skills. In plaats van alleen te kijken naar technische vaardigheden (hard skills) en opleiding, richten organisaties zich steeds meer op de persoonlijke eigenschappen van medewerkers. Met het oog op de toekomst, waarin de arbeidsmarkt steeds meer gedigitaliseerd zal worden, zullen op veel plekken mensen door technologie vervangen worden. Dit is een vele gevallen goedkoper en efficiënter. Om er toch voor te zorgen dat jouw baas ervoor kiest om je te behouden, is het essentieel om jezelf te onderscheiden van de technologie. Maar welke soft skills zijn van belang om ervoor te zorgen dat jij een veteraan bij jouw club wordt? En niet vervangen gaat worden door de technologie.

Wat zijn soft skills?

De term ‘soft skills’ heeft betrekking op vaardigheden die de meeste mensen dagelijks gebruiken en die lastig in cijfers uit te drukken zijn. Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, creativiteit en emotionele intelligentie. Deze vaardigheden zullen in tegenstelling tot hard skills altijd belangrijk blijven, ongeacht welke veranderingen er plaats gaan vinden op de arbeidsmarkt. In een bepaalde mate zijn deze skills aangeboren. Maar dat betekent niet dat deze skills niet ontwikkeld en/of versterkt kunnen worden.

Waarom en welke soft skills zijn juist nú zo belangrijk?

De snelle ontwikkelingen in de AI-sector in combinatie met de toenemende automatisering van processen leiden tot een verschuiving van vereiste vaardigheden. Bepaalde technische/ hard skills kunnen vandaag de dag als heel waardevol worden beschouwd, maar in de nabije toekomst wellicht niet meer relevant zijn. Hierbij enkele voorbeelden van soft skills die van belang zijn, in combinatie met opkomende trends in de arbeidsmarkt:
1. Timemanagement: er ontstaan steeds meer nieuwe flexibele werkmodellen, waarbij het vaak wordt verwacht dat teams zelfstandig kunnen werken. Het is hierbij essentieel om tijd op de juiste manier in te plannen en prioriteiten te kunnen onderscheiden, wat timemanagement cruciaal maakt. Experts verwachten dat de komende jaren flexibele- en hybride werkmodellen steeds meer gebruikt gaan worden. Het wordt dus nóg belangrijker om goed je tijd in te kunnen delen.
2. Communicatie in de digitale wereld: hoewel technologie, communicatie een stuk gemakkelijker maakt, draait effectieve communicatie om meer dan alleen informatie uitwisselen. Bij het effectief overbrengen van complexe problemen en ideeën en het motiveren/inspireren van mensen, komt ook een belangrijke menselijke factor om de hoek kijken. Deze rol kan veel lastiger ingevuld worden door technologie.
3. Leervermogen en mindset: met de constante technologische vooruitgang is het vermogen om je aan te passen en te blijven leren belangrijker dan ooit. Met de juiste mindset zie je de technologische revolutie niet als een bedreiging maar juist als een motivatie om het beste uit jezelf te halen. Het zou je moeten motiveren om proactief te blijven en fouten te zien als kansen. Deze mindset is van belang om jezelf te onderscheiden en te kunnen concurreren met de technologie. Zorg er dus voor dat je deze mindset ontwikkeld en ook uitstraalt naar de buitenwereld.
4. Emotionele afstand overbruggen: Hybride en flexibele werkmodellen hebben vele voordelen. Het zorgt voor een goede werk-privébalans, maar tegelijkertijd kan het ook voor een gevoel van isolatie of afstand zorgen tussen collega’s. Hierbij is het essentieel om actief te werken aan het behouden van een sterk teamgevoel. Door goed de emotionele afstand te kunnen overbruggen, draag je bij aan een prettige werksfeer/ teamgeest op de werkvloer.
5. Kritisch en probleemoplossend denken: deze skills zijn misschien wel het meest essentieel om te ontwikkelen. Experts denken namelijk dat dit de komende vijf jaar steeds belangrijker zal gaan worden. Wat deze skills zo belangrijk maken, is dat dit juist de vaardigheden zijn die de computers niet bezitten. Je onderscheid je met deze vaardigheden niet alleen van computers maar ook van andere collega’s. Nieuwe technologie brengt ook veel vraagstukken met zich mee. Door kritisch te kunnen denken evalueer je deze vraagstukken en maak je vervolgens weloverwegen beslissingen. Dit, in combinatie met probleemoplossend denken, waarbij je innovatieve oplossingen vindt voor de vraagstukken, is iets wat in elke organisatie goed van pas kan komen. Dit zal de komende jaren van grote waarde zijn. Maak hier dan ook gebruik van en ga deze vaardigheden verder ontwikkelen.

Conclusie
Om als kandidaat bij te kunnen blijven in de technologische revolutie, is het naast je hard skills en behaalde diploma’s dus van belang van ook je soft skills te blijven ontwikkelen. Door te investeren in je persoonlijke groei en soft skills, zorg je ervoor dat je werkgever jou als dé sterspeler van de werkvloer gaat zien. Waardoor je werkplek ook in de toekomst veilig blijft!

                                                                                              

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact