Skip to content

Scoren In Je Sollicitatie: Zo Maak Je Een Onvergetelijke Indruk

Scoren In Je Sollicitatie: Zo Maak Je Een Onvergetelijke Indruk

Solliciteren is meer dan alleen maar antwoorden geven op vragen van een Recruiter. Het is een kans om jezelf te presenteren op persoonlijk vlak, waarbij je niet alleen je vaardigheden toont, maar ook je persoonlijkheid en je visie voor de toekomst. In een tijd waarin werkgevers steeds vaker op zoek zijn naar de ‘ideale match’, is het van groot belang om niet alleen je CV te presenteren, maar ook een sterke indruk achter te laten bij je sollicitatie. Hier zijn enkele belangrijke adviezen om ervoor te zorgen dat je een krachtige/blijvende indruk achterlaat bij je volgende sollicitatiegesprek en jij een mooie transfer kan gaan maken.

Belangrijke tips voor een sollicitatiegesprek:

Voordat we naar de vier belangrijkste tips gaan, benoemen we eerst paar tips die voor ons echt als een ‘must’ gezien worden maar toch nog wel eens vergeten worden:
1. Kom op tijd
2. Kom netjes gekleed
3. Weet wie je gaat spreken binnen het bedrijf
4. Lees je in, in het bedrijf
Deze tips worden misschien als vanzelfsprekend gezien, maar toch wordt er vaak zat niet naar gehandeld. Zorg dat deze zaken op orde zijn en dan heb je al een goede eerste indruk te pakken!  Naast deze tips hebben we hier dé vier belangrijkste tips die je mee moet nemen in je volgende sollicitatiegesprek:

1. Voorbereiding is de ‘key to success’
Voordat je een sollicitatiegesprek begint, is het essentieel om zowel de functiebeschrijving als de bedrijfscultuur door te nemen. Dit kan je ondersteunen bij het aanpassen van je communicatiestijl aan de belangrijkste aspecten van het bedrijf. Als het bedrijf bekend staat om een informele en creatieve werksfeer, kun je besluiten om een meer ontspannen, maar zelfverzekerde aanpak te hanteren. Als het bedrijf echter formeler is, is het verstandig om je antwoorden korter en professioneler te formuleren.
Een subtiele manier om dit te bereiken, is door de website van het bedrijf goed door te nemen en eens bestuderen hoe je (toekomstige) collega’s zich uitdrukken. Zo zorg je ervoor dat je je goed aanpast aan de bedrijfscultuur en voorkom je ongemakkelijke situaties.
2. Toon je vaardigheden met verhalen
In plaats van simpelweg te beweren dat je “goed kunt samenwerken in een team”, vertel een verhaal waarin deze vaardigheden echt tot uiting komen. Verhalen hebben een sterke impact, omdat ze niet alleen je ervaringen belichten, maar ook je denkwijze, creativiteit en de vaardigheden om met uitdagingen om te gaan. Selecteer een specifieke situatie waarin je hebt laten zien dat je goed kan samenwerken en vertel welke rol je hierin hebt vervuld, welke obstakels je hebt overwonnen en wat de uitkomst was.
Door verhalen te delen, voeg je meer diepte toe aan je antwoorden. Werkgevers hebben hierdoor de mogelijkheid om niet alleen jouw ervaring te evalueren, maar ook hoe je problemen aanpakt en hoe jij omgaat met verschillende situaties.
3. Toon zelfreflectie en groeimogelijkheden
Werkgevers zoeken niet alleen naar kandidaten die perfect passen bij de functie, maar ook naar mensen die bereid zijn om te groeien. Het tonen van zelfreflectie, het vermogen om je zwakke punten te herkennen en te verbeteren, kan een krachtig signaal zijn. In plaats van enkel je sterke kanten te benadrukken, kun je ook een situatie beschrijven waarin je je eigen zwaktepunten hebt opgemerkt en actief hebt gewerkt om deze te verbeteren.
Bijvoorbeeld: “Eerder had ik moeite met het tegelijkertijd beheren van verschillende projecten, maar door het toepassen van bepaalde tijdmanagementmethoden en het organiseren van mijn taken heb ik dit proces kunnen optimaliseren.” Dit laat zien dat je niet alleen op de hoogte bent van je ontwikkelingsgebieden, maar ook actief bent in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Natuurlijk moet je ook je sterke kanten benadrukken maar zelfreflectie en eerlijkheid wordt erg gewaardeerd in een sollicitatiegesprek.
4. Creëer een ‘win-win’ verhaal: jouw waarden, in combinatie met de  bedrijfsdoelen
Een krachtige manier om een goede indruk achter te laten, is door je waarden en ambities te koppelen aan de missie en visie van het bedrijf. In plaats van te zeggen “ik ben gemotiveerd om deze rol te vervullen”, kun je aantonen hoe de waarden van het bedrijf en jouw persoonlijke doelen met elkaar in lijn zijn. Dit laat zien dat je niet alleen geschikt bent voor de functie, maar ook dat je visie aansluit bij die van het bedrijf. Deze tip sluit ook goed aan op de eerste tip van dit artikel, waarin er benadrukt wordt hoe belangrijk het analyseren van een bedrijf is.

Conclusie
Kortom, het is van belang om je goed voor te bereiden op het gesprek en verbanden te leggen tussen het bedrijf en jouw persoonlijkheid/ vaardigheden. Focus op de overeenkomsten en waarom jij zo goed binnen het bedrijf zou passen. Maar benoem ook de punten waar je minder in bent en hoe je actief bezig bent om jezelf hierin te verbeteren. Open- en eerlijkheid wordt erg gewaardeerd. Door hierop te focussen, in combinatie met de ‘standaardtips’ die we aan heb beginnen gegeven hebben, zorg jij ervoor dat een bedrijf niet meer om je heen kan en zal je snel een transfervoorstel krijgen

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact