Skip to content

Onbenut arbeidspotentieel succesvol ingezet met pilot NBBU en NLwerktaanwerk

Onbenut arbeidspotentieel succesvol ingezet met pilot NBBU en NLwerktaanwerk

Onbenut arbeidspotentieel succesvol ingezet met pilot NBBU en NLwerktaanwerk

NLwerktaanwerk startte samen met de NBBU en uitzendbureaus een pilot om het tekort aan technisch personeel aan te pakken. Deze pilot onderzoekt of uitzendbureaus het tekort kunnen helpen oplossen door anders te kijken naar kandidaten die momenteel niet aan de slag zijn.

Een pilot, opgestart door NLwerktaanwerk in samenwerking met de NBBU en diverse uitzendbureaus, onderzoekt momenteel de rol van uitzendbureaus in het oplossen van personeelstekorten in de technische sector. Door anders te kijken naar mensen die momenteel niet via uitzendbureaus werken, willen ze technische vacatures invullen. 

Alternatieve manieren

Brancheregisseur Jaap Hermsen legt uit dat de pilot is gestart om te laten zien dat er alternatieve manieren zijn om nieuwe werknemers aan te trekken in de technische sector. Volgens hem is het belangrijk om mensen die zich aanmelden voor technische functies, ook daadwerkelijk in die sector aan het werk te krijgen. Zelfs als er in eerste instantie geen directe match is.  

“Er is misschien wel potentie voor een andere technische functie. We zien dat mensen die niet of moeilijk passen bij bestaande vacatures, op de bank zitten te wachten. Maar als je iemand afwijst voor bijvoorbeeld installatietechniek, kan die misschien in de bouw heel goed aan de slag.”

Onbenut arbeidspotentieel

De NBBU werd ook betrokken bij het project om te onderzoeken of haar leden onbenut arbeidspotentieel hadden voor werk in de energietransitie. Sven van Brakel, senior adviseur arbeidsmarkt bij NBBU, is blij met de pilot. Hij is ervan overtuigd dat NBBU-leden creatief genoeg zijn om op een andere manier naar potentiële werknemers te kijken. “We informeerden onze leden erover en kregen positieve reacties terug.” De NBBU wil haar leden ondersteunen door kennis te bundelen en te delen, om zo gezamenlijk de ongebruikte arbeidscapaciteit van werkend Nederland te helpen benutten.

Persoonlijk profiel

In de pilot is gekeken naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bijvoorbeeld vastlopen doordat ze moeite hebben met sollicitatiegesprekken. Volgens de initiatiefnemers is dat goed op te lossen door wat meer moeite te doen. “Door net even dat tweede kopje koffie met een kandidaat te drinken, krijg je een duidelijker beeld van iemand.”

Het opstellen van een persoonlijk profiel is belangrijk bij het bepalen van welke functies bij een individu zouden passen. Ook kan een week proefdraaien kandidaten helpen bij het ontdekken van geschikte vacatures. “Daardoor kan hij of zij nieuwe inzichten opdoen en zich realiseren dat bepaalde vacatures misschien wél passend zijn.”

Hermsen en Van Brakel zijn het er beiden over eens dat slimme samenwerking leidt tot het vervullen van meer vacatures. Ze moedigen uitzendbureaus aan om elkaars expertise te benutten en kandidaten naar geschikte functies door te verwijzen, zelfs als dit buiten hun eigen netwerk valt.

Lees meer over deze pilot op de site van NLwerktaanwerk

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact