Skip to content

Nederlandse werkgevers minder positief over werkgelegenheid

Nederlandse werkgevers minder positief over werkgelegenheid

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers neemt het komende kwartaal voor de derde keer op rij af.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2019) uitgevoerd onder 60.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. Ondanks de daling (-1%) blijft het werkgelegenheidscijfer dit kwartaal positief (+4%) en illustreert dit het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Desondanks neemt het werkgeversvertrouwen in vijf van de negen Nederlandse arbeidssectoren af, met de grootste daling in de productie (-14%).

MEOS Q1 2019

“De daling van het optimisme onder Nederlandse werkgevers is een direct gevolg van de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en de problemen die zij ervaren bij het vinden van het juiste talent”, zegt Danny Spee, Algemeen Directeur Experis, onderdeel van ManpowerGroup Nederland. “Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers gedwongen om op een andere manier naar de inzetbaarheid van werknemers te kijken. Alleen op die manier kunnen zij in de toekomst hun openstaande vacatures blijven vervullen.”

Dalend optimisme
Voor het eerst in twee jaar (Q4, 2016), daalt het werkgeversvertrouwen het komend kwartaal in meer dan de helft van de Nederlandse arbeidssectoren. Werkgevers in de productie (-6%) verwachten dit kwartaal zelfs voor de eerste keer in vier jaar tijd minder medewerkers aan te nemen. Ook in de transportsector is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers negatief (-1%). Spee: “De vorige keer dat werkgevers in de productiesector een negatieve werkgelegenheidsverwachting noteerden, is ruim vier jaar gelden. Dit is een direct gevolg van de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt, die vraagt om duurzame oplossingen op het gebied van arbeid en werkgeverschap. Met onze Manpower Logistics Academies en andere initiatieven proberen we bij te dragen aan een duurzame toekomst en een inclusieve arbeidsmarkt.”’

Europese verwachtingen
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. De Zwitserse werkgelegenheidsverwachting herstelt van -2% naar +2%, Duitsland noteert +8%, België en het Verenigd Koninkrijk +6%. Alleen in Spanje en Italië (en Zwitserland) zijn werkgevers minder positief dan Nederland, beide landen noteren een bescheiden +3%. De Verenigde Staten blijven met +19% onverminderd positief.

Bron: ManpowerGroup, 11 december 2019

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact