Skip to content

Manpower Talent Shortage Survey – nijpend tekort aan technici

Manpower Talent Shortage Survey – nijpend tekort aan technici

Manpower Talent Shortage Survey – nijpend tekort aan technici

Nederlandse werkgevers geven aan met name moeite te hebben met het vinden van technici. Gespecialiseerde vaklieden en machine-operators in de productie zijn ook moeilijk te vinden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van ManpowerGroup. Het onderzoek werd afgenomen onder ruim 40.000 werkgevers, waarvan 750 Nederlandse.
talent shortage survey 2016 2017 3
Kloof
Een gebrek aan sollicitanten en het ontbreken van vaardigheden zijn de grootste oorzaken voor de tekorten.

José Brenninkmeijer, COO van ManpowerGroup: “Het tekort aan talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar. Er is sprake van een groeiende kloof tussen de kennis en vaardigheden waar de markt naar op zoek is en de kennis en vaardigheden die worden aangeboden.”

Gebrek aan sollicitanten
Maar liefst 35 procent van de werkgevers geeft aan dat het tekort aan sollicitanten het grootste probleem is. Daarnaast benoemt 20 procent van hen dat een gebrek aan ‘harde’ vaardigheden voor moeilijkheden zorgt, gevolgd door het missen van ervaring (18 procent).

Top 10 van moeilijk invulbare vacatures
Nederlandse werkgevers hebben moeite met het vervullen van vacatures voor:
1. Technici
2. Gespecialiseerde vaklieden
3. Machine-operators in de productie
4. Artsen en ander niet-verplegend personeel in de zorg
5. IT-medewerkers
6. Verkoopmedewerkers
7. Sales managers
8. Chauffeurs
9. Kantoorondersteunend personeel
10. Accountancy en financiële experts

Groei- en leervermogen steeds belangrijker
De meeste werkgevers, 55 procent, bieden training en ontwikkeling aan huidige werknemers aan om de vacatures alsnog te kunnen vervullen. 47 procent onderzoekt alternatieve wervingsstrategieën, en 40 procent werft buiten de talentpool. “De inzetbaarheid van werknemers hangt steeds minder af van wat een werknemer al weet of kan, maar steeds meer van het vermogen om te leren en dit toe te passen”, aldus Brenninkmeijer.

Bron: ManpowerGroup, 18 oktober 2016

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact