Skip to content

Je eerst cv als starter

Je eerst cv als starter

Je bent nog in opleiding of net afgestudeerd en je bent op zoek naar een (bij)baan. Tijd voor je eerste cv! Op verschillende plaatsen kan je je inlezen, maar wij merken dat de meeste starters toch met dezelfde vragen zitten. En daar hebben wij antwoord op. Want wij willen dat jij een goede start met je carrière maakt en dat begint bij je cv.

1. Moet mijn cv één of twee pagina’s lang zijn?

Er zijn geen vaste regels voor de lengte van je cv, als het maar een weerspiegeling is van wat je kan. Voeg niet onnodig alinea’s toe om je cv te verlengen, maar laat belangrijke kwaliteiten zeker niet weg.

2. Wat komt eerst op je cv: werkervaring of opleiding?

Wanneer je over recente en relevante werkervaring (stage!) beschikt, kan je kiezen voor een werkgerelateerd cv. Maar net uit de schoolbanken is het niet ondenkbaar dat je meer kennis dan ervaring hebt. Niks mis mee, maar benadruk dan je sterke punten in een cv waar je opleiding centraal staat.

3. Voegen behaalde cijfers iets toe?

Voor een werkgever is het belangrijk wat je kan en waar je kennis ligt. Of je dit op school afgesloten hebt met een 5 of een 9, zal zelden naar gevraagd worden. Cijfers hoef je dus niet te noemen. Wel kan je de vakken waar je het beste in was noemen bij je opleiding, mits ze passen bij de functie waar je naar solliciteert.

4. Gebruik ik het adres van mijn studentenhuis of van mijn huis bij mijn ouders?

Op je cv staat bij je personalia waar je woont, vul hier in vanuit welke locatie je straks naar je werk reist. Sommige studentenhuizen hebben namen. Laat deze naam achterwegen als je een adres noemt. Het doet afbreuk aan je professionaliteit en ook zonder de naam komt de post bij jou aan.

5. Wat zet ik op mijn cv als ik niet veel werkervaring heb?

Verkijk je niet op je kennis, dat doe je niet alleen op in een vaste baan. Ga na welke ervaringen je tijdens je opleiding hebt opgedaan die relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Dat kan een (buitenlandse) stage zijn, cursussen, extra vakken, bijbanen, programma’s die je eigen gemaakt hebt of opdrachten die je namens school hebt uitgevoerd. Ook hobby’s kunnen kwaliteiten van jou benadrukken, hiervoor telt weer: alleen als het iets toevoegt aan je cv.

6. Telt de krantenwijk uit mijn tienerjaren als werkervaring?

Over het algemeen zullen werkgevers niet zo geïnteresseerd zijn in krantenwijken en oppasadressen. Behalve als dit een gewenste vaardigheid onderstreept.

 

  • Bron Monsterboard December

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact