1 op 3 werknemers denkt met enige regelmaat na over zijn/ haar carrière en of hij/zij nog wel op de juiste plek zit. Het is geen gemakkelijke keuze om te bepalen om van werkgever te wisselen, maar de juiste overstap kan je veel stress besparen en kan je meer gewaardeerd laten voelen. Als je over een overstap twijfelt, zegt je hart vaak iets anders dan je hoofd. Bijvoorbeeld omdat je vertrouwde plek zo comfortabel is of omdat je trouw wilt zijn aan je werkgever. Toch zijn er signalen die je niet mag negeren en je tot actie moeten laten overgaan. In dit artikel lichten we je deze signalen en de voordelen van een overstap uit.
Signalen voor een carrièreswitch:
Er zijn diverse signalen die kunnen aangeven dat je niet op de juiste plek werkzaam bent en toe bent aan een nieuwe stap. Vaak worden deze signalen genegeerd en denken werknemers dat dit ‘erbij hoort’ en vinden ze een nieuwe stap maken spannend. Daarnaast is het ideale moment om van werkgever te wisselen voor iedereen anders en hangt sterk af van persoonlijke doelen, omstandigheden en ambities. Maar volgens meerdere studies moet je de volgende signalen niet negeren en serieus gaan oriënteren op een nieuwe baan:
1. Onderwaardering: Het is een grote frustratie voor veel werknemers: het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt voor de prestaties die je levert of dat het harde werken niet herkend wordt. Dit resulteert er vervolgens in dat je minder initiatieven durft te nemen en je zelfvertrouwen erg laag ligt. Daarnaast is de kans dat je een intern een promotie gaat maken ook erg klein als je ondergewaardeerd wordt. Dit zal je persoonlijke ontwikkeling in de weg liggen en heeft dus een negatieve impact op je carrière.
2. Ontbreken van uitdagingen: Het is altijd belangrijk om ook naar de toekomst te kijken. Als jij geen stappen meer kan maken of geen uitdagingen meer hebt in je huidige rol. Kan dit je potentieel/ persoonlijke ontwikkeling in de weg zitten. Als jij het meeste uit jezelf/ je carrière wilt halen is het van belang om altijd door te blijven ontwikkelen en te blijven leren.
3. Beperkte/ geen salarisgroei: Geld is niet dé belangrijkste reden om elke dag je bed uit te rollen en naar werk te gaan. Maar het is natuurlijk wel een belangrijke factor, je werkt namelijk niet voor niets. Als je al enkele jaren ongeveer op hetzelfde salaris blijft hangen is dat een slecht teken. Door de jaren heen heb je ervaringen opgedaan en ben je beter geworden in je werk. Dit zal moeten resulteren in een salarisverhoging, mocht dit niet het geval zijn, is het verstandig om eens buiten de deur te gaan kijken. Bedrijven bieden namelijk vaak een hoger salaris voor werknemers met al enige ervaring.
4. Stress: Stress is uitgegroeid tot de grootste ziekmaker van Europa: bijna de helft van de gezondheidsklachten wordt erdoor veroorzaakt. En arbeidsgerelateerde stress staat op de tweede plaats. Blijf hier niet te lang mee lopen en trek aan de bel. Dit kan in de eerste plaats bij je werkgever en als dat geen positieve veranderingen oplevert, zal je moeten gaan kijken naar een andere werkgever. Gezondheid staat altijd op nummer één.
5. Botsen met collega’s: De meeste tijd van jouw week breng je door met jouw collega’s. Hoewel het niet noodzakelijk is om je collega’s als beste vrienden te beschouwen, is het wel cruciaal dat je goed overweg kan met hen. Slechte relaties met je collega’s kan resulteren in minder werkgeluk en mindere resultaten.
6. Verveling/ niet betrokken zijn: Als het aankomt op verveling, is het belangrijk dat je eerlijk tegenover jezelf bent. Vertel je nog met plezier aan anderen wat je op je werk doet? Word je nog uitgedaagd? En voel je je nog betrokken bij je werk? Een gebrek aan interesse en uitdaging leidt vaak tot slechte prestaties, waardoor de relatie met je leidinggevende mogelijk verslechtert. Als je daarna pas bedenkt dat je iets nieuws wilt, heb je misschien je kans op een goede stap/transfer verspilt.
Voordelen van een transfer
Het overstappen naar een andere werkgever biedt ook vele voordelen waar je niet van profiteert als je blijft hangen bij je huidige werkgever. Wij lichten de belangrijkste uit:
1. Salarisgroei: Nieuwe werkgevers betalen vaak meer om talent aan te trekken. Vaak levert je dit dan ook een snellere salarisgroei op dan de loonsverhoging die je jaarlijks krijgt bij je huidige werkgever.
2. Ervaringen: Door van baan/werkgever te wisselen doe je ervaringen op en ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Dit kan goed van pas komen op je CV en dat kan jou weer aantrekkelijker maken voor toekomstige werkgevers. Zo blijf jij je constant door ontwikkelen en werk jij naar je potentieel toe.
3. Netwerken: Door bij verschillende bedrijven te werken, breidt je je zakelijke netwerk uit. Dit kan waardevol zijn voor je toekomstige carrière en dat loop je mis al je constant in dezelfde omgeving werkzaam blijft.
Conclusie
Het ideale moment om van werkgever te wisselen is voor iedereen anders en hangt sterk af van persoonlijke doelen, omstandigheden en ambities. Maar volgens meerdere studies zijn er bepaalde signalen waar je naar moet luisteren en je actie moet gaan ondernemen met betrekking tot een overstap naar een andere werkgever. Twijfel niet te lang en maak een transfer om door te blijven ontwikkelen en naar je potentieel toe te werken!
De bal ligt bij jou
Bij Talentscoutz doen we er alles aan om dé perfecte match te vinden tussen werkgever en werknemer. Ben jij nou op zoek naar een nieuwe uitdaging en ben je benieuwd hoe Talentscoutz jou daar bij kan helpen? Kijk dan snel op onze website www.talentscoutz.nl en ontdek wat wij voor elkaar kunnen betekenen.