We zijn enkele maanden geleden al eens ingegaan op de toenemende druk op de arbeidsmarkt door vergrijzing, in combinatie met een afnemende instroom van jonge talenten. Deze jong werkenden worden ook wel eens ‘Generatie Z’ of ‘Gen Z’ genoemd. Zeker met een oog op de (digitale) toekomst is het van belang om deze generatie bij jou op de werkvloer te krijgen. Wat maakt Gen Z nou zo belangrijk, wat is allemaal van belang om te weten over Gen Z en hoe kan je ervoor zorgen dat de jonge talenten voor joúw bedrijf kiezen uit alle andere kansen die voor hen voor het oprapen liggen?
Waarom is Gen Z zo belangrijk?
Gen Z is de eerste generatie die opgegroeid is in een digitale wereld. Het voordeel hiervan is dat ze als geen ander weten hoe ze om moeten gaan met technologie. Daarnaast zijn ze in staat om informatie snel te verwerken, kunnen ze meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht houden en passen zich makkelijk aan nieuwe technologie aan. Dit is dan ook ideaal voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen versterken.
Door het feit dat deze generatie gewend is om met nieuwe technologieën te werken, kunnen ze een frisse kijk geven op oude problemen. Dit resulteert uiteindelijk weer in nieuwe/creatieve oplossingen. Daarnaast zit Gen Z vaak nog niet vast in traditionele systemen, waardoor ze ook nog eens nieuwe perspectieven kunnen bieden (bijvoorbeeld op werkprocessen, managementstijl, klantbenadering, etc.).
Maar wat Gen Z écht onderscheidt van andere generaties zit hem in discipline. Hoewel Gen Z vaak als ‘luie generatie’ omschreven wordt, zijn deze nieuwe talenten in staat om hard te werken voor hun plek op de arbeidsmarkt. Ze zijn competitief ingesteld en willen er alles aan doen om het maximale uit hun carrière halen. En dat is voor vrijwel elke organisatie natuurlijk erg interessant.
Kenmerken Gen Z:
Flexibiliteit/ hybride werken: Het flexibel en hybride werken is sinds de Coronapandemie steeds meer in opkomst geraakt. Gen Z zet deze trend door en nemen de mogelijkheden om flexibel te werken dan ook mee in de keuze voor hun toekomstige baan. Het is voor hen aantrekkelijker om bijvoorbeeld eens op afstand te werken of om hun planning zelf in de kunnen delen/ aan te passen op hun privéleven. Het wordt bijna als een ‘must’ gezien op deze opties op de werkvloer te hebben, houd hier als bedrijf zijnde dan ook rekening mee.
Open minded en duurzaamheid: Gen Z is opgegroeid in een diverse samenleving met vele verschillende normen en waarden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze zeer open minded en tolerant zijn. Daarnaast speelt duurzaamheid ook een steeds grotere rol in hun dagelijks leven (dit omdat het hun toekomst en die van hun kinderen betreft). Gen Z kijkt dan ook naar de duurzame en maatschappelijk impact die een bedrijf heeft. Besteedt hier als bedrijf aandacht aan en straal dit dan ook uit naar de buitenwereld.
Ontwikkelings-en doorgroeimogelijkheden: Eerder is al aangegeven dat Gen Z gedisciplineerd/ gemotiveerd is om alles uit het carrière te halen. Bedrijven die intern doorgroeimogelijkheden bieden, worden als aantrekkelijk ervaren door de aanstormende talenten. Denk hierbij aan mogelijkheden om intern een opleiding of cursus te volgen en leg (nieuwe) werknemers duidelijke carrièrepaden voor. Zo kunnen deze talenten zich door ontwikkelen tot een sleutelspeler/ aanvoerder binnen uw organisatie.
Hoe Gen Z te werven?
Vaak wordt Gen Z gezien als een generatie die moeilijk te bereiken/ werven is. Hierbij dan ook wat essentiële tips. Hierdoor kom je met ze in contact en zorg je ervoor dat ze voor joúw bedrijf kiezen:
- Maak gebruik van online platformen: Gen Z is opgegroeid in een digitale wereld en zijn veelal actief op diverse sociale media. Maak hier gebruik van en benader ze dan ook via deze kanalen. Plaats regelmatig vacatures of insides over je bedrijf om de aandacht te trekken en zorg dat je online aanwezig blijft. Door in deze online campagnes de nadruk te leggen op de benoemde kenmerken/ waarden van Gen Z (flexibiliteit/hybride werken, diversiteit, duurzaamheid en doorgroeimogelijkheden) trek je de aandacht.
- Transparantie: Gen Z verlangt naar transparantie tijdens het sollicitatieproces. Laat het achterste van je tong zien over zaken zoals: bedrijfscultuur en wat de verwachtingen zijn van de kandidaat. Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat 87% van Gen Z het aantrekkelijk vindt als er naar het eerste sollicitatiegesprek al inzicht verkregen kan worden in een potentieel arbeidscontract. Wees dus transparant richting de kandidaat en houd geen zaken achter.
- Wees realistisch in de voorwaarden: Als laatste tip geven we jullie mee om af en toe eens van de voorwaarden van een vacature af te wijken. Natuurlijk is het van belang om in de vacaturetekst aan te geven wat er verwacht wordt van de kandidaat, maar wees hier niet té streng in. Het is vaak pas de eerste of tweede ‘‘echte baan’’ voor deze generatie. Er wordt bijvoorbeeld wel eens gevraagd om minstens één tot drie jaar ervaring voor een startersfunctie, vraag jezelf af hoe realistisch dit is voor iemand die net van het ‘trainingsveld’ af stapt. Door deze eisen te stellen loop je misschien wel hét toptalent mis. Loop hierbij dus goed de voorwaarden door en vraag jezelf af hoe realistisch deze zijn.
Conclusie
Al met al zijn deze aanstormende talenten van belang binnen uw organisatie. Zeker met een oog op de (digitale) toekomst, en hoe hier mee om te gaan. Het is van belang om je aan te passen aan de behoeften van deze generatie. Al helemaal omdat de kansen/ banen voor het oprapen liggen. Ben online actief aanwezig, biedt doorgroeimogelijkheden, zorg voor hybride/ flexibele werkmogelijkheden en wees transparant en realistisch in het sollicitatieproces. Met deze tips in het achterhoofd, kan jij ervoor zorgen dat de nieuwe toptalenten een transfer gaan maken, en uiteindelijk zich zullen ontwikkelen tot dé sleutelspeler in uw organisatie.
