Skip to content

Een effectief sollicitatiegesprek: hoe je als werkgever een goede wedstrijd speelt.

Een effectief sollicitatiegesprek: hoe je als werkgever een goede wedstrijd speelt.

In een krappe arbeidsmarkt is het aantrekken van toptalenten belangrijk dan ooit. Er moet dus kritisch gekeken worden naar het sollicitatieproces om ervoor te zorgen dat de toptalenten overtuigd worden om bij jouw organisatie aan de slag te gaan. Sollicitatiegesprekken spelen hier een grote rol in. Deze gesprekken lijken voor een werkgever wellicht eenvoudig, maar het verschil tussen een ‘goed’ en ‘effectief’ gesprek is erg groot. Een sollicitatiegesprek is voor een werkgever hét moment om je bedrijf te presenteren en een blijvende indruk achter te laten bij de kandidaat. Wij lichtten in dit artikel toe hoe je je als werkgever het beste kunt voorbereiden en welke zaken in het sollicitatiegesprek van belang zijn. Door deze tips schitteren de toptalenten binnenkort bij jou op de werkvloer!

Een goede voorbereiding is essentieel:
Als werkgever is het van belang om je zorgvuldig voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, zo zorg je ervoor dat je de juiste kandidaat selecteert/ op gesprek laat komen . Een goed voorbereid sollicitatiegesprek helpt je niet alleen om de vaardigheden en ervaring van de kandidaat beter te beoordelen, maar ook om in te schatten hoe iemand binnen het team en de cultuur van je organisatie past. Wij lichten de belangrijkste zaken uit waar jij je als werkgever op kunt voorbereiden voor een effectief sollicitatiegesprek:

1. Duidelijke functie-eisen: het is als werkgever van belang om helder te hebben wat je precies verwacht van een kandidaat/ welke eisen aan de functie gekoppeld zijn. Dit helpt je om gerichte vragen te kunnen stellen in en om kandidaten te kunnen toetsen op specifieke vlakken. Het kan handig zijn om een lijst te maken van ‘must-haves’ en ‘nice-to-haves’ om zo de kandidaat zo specifiek mogelijk te kunnen toetsen.
2. Grondig doornemen CV: neem in de voorbereiding het CV van de kandidaat nauwkeurig door en ben op de hoogte van belangrijke aspecten in zijn/haar CV. Dit biedt allereerst een helder beeld van de persoon, en daarnaast stelt het je in staat om tijdens het gesprek gericht in te gaan op zijn of haar ervaring en kwalificaties. Hierdoor wordt het gesprek persoonlijker en voelt de kandidaat zich betrokken.
3. De juiste persoon aan tafel: zorg dat de juiste personen deelnemen aan het gesprek (denk hier bijvoorbeeld aan leidinggevende of de directe collega van de kandidaat). Dit zorgt dat er nog beter ingeschat kan worden om de kandidaat binnen de cultuur van de organisatie past. Zorg wel dat de kandidaat op de hoogte is van wie er zullen aansluiten bij het gesprek, zodat hij/zij niet verrast wordt door de gesprekspartner.
4. Breng de kandidaat op de hoogte: aanhakend op de vorige tip: zorg dat de kandidaat weet wat hij/zij kan verwachten van het gesprek. Natuurlijk hoef je niet tot in detail het volledige gesprek uit te stippelen, maar het is wel fijn voor de kandidaat om te weten welke zaken er besproken gaan worden en hoe het proces gaat verlopen.


De juiste opstelling voor een sollicitatiegesprek:
Een goede voorbereiding is erg belangrijk, maar het gesprek zelf en de opbouw hiervan is uiteraard ook essentieel om het gesprek te laten slagen. Hoewel iedere werkgever zijn eigen aanpak hanteert, blijkt de volgende opbouw in de praktijk het effectiefst voor een succesvol gesprek.
1. Introduceer de aanwezige gespreksdeelnemers aan de kandidaat;
2. Licht de vacature toe en geef een overzicht van de opzet van het gesprek;
3. Start het gesprek met algemene vragen
4. Verdiep je verder in de functie door gerichte vragen te stellen.
5. Stel vervolgvragen
6. Geef kandidaten de mogelijkheid om vragen te stellen
7. Licht de vervolgstappen toe en sluit het gesprek af.

Daarnaast is het ook van belang om je op de volgende zaken te focussen tijdens het sollicitatiegesprek, om zo de effectiviteit van het gesprek te vergroten:

1. Stel de kandidaat op zijn/haar gemak: vaak zijn werkzoekenden erg nerveus voor een sollicitatiegesprek en voelen ze de druk om zichzelf zo perfect mogelijk te presenteren. Doe daarom je best om ze vooraf op hun gemak te stellen. Begin niet gelijk met het stellen van moeilijke/diepgaande vragen, maar hou het (zeker aan het begin) nog een beetje luchtig. Stel daarnaast ook de gesprekspartners even voor, zo kan de kandidaat een beetje opwarmen voordat het gesprek de diepte in gaat.
2. Behandel de kandidaat met respect: uit onderzoek is gebleken dat 32% van de sollicitanten die een slechte ervaring hebben gehad tijdens een sollicitatiegesprek dit deelt met de buitenwereld en 66% dit doet met zijn/haar persoonlijke kring. Ook al is het wellicht geen match, zorg dat je dit op een nette manier afhandelt en de kandidaat respectvol behandeld. Doe dit niet alleen uit respect naar de kandidaat, maar ook om reputatieschade te voorkomen (wat wellicht talent kan afschrikken).
3. Niet alleen standaardvragen stellen: ga in het gesprek de diepte in en stel niet alleen standaardvragen. In plaats daarvan kan het nuttig zijn om naar praktische voorbeelden te vragen of naar hoe de kandidaat bepaalde problemen zou oplossen. Dit geeft een veel beter beeld dan dat alle standaardvragen bieden.
4. Laat de kandidaat aan het woord: voorkom dat jezelf te veel aan het woord bent. Hoe meer je luistert en de kandidaat aan het woord laat, hoe beter beeld je van hem/ haar krijgt. (PS: een goede kandidaat komt vanzelf wel met vragen richting jou)

Conclusie: Tijdens een sollicitatiegesprek leert de kandidaat jou en de organisatie kennen, maar tegelijktijdig is het ook hét moment om de kandidaat beter te leren kennen en om de inschatting te kunnen maken of het een potentiële match is. Maak gebruik van deze uitgelegen kans om toptalent veilig te stellen. Bereid jezelf en de kandidaat goed voor op het gesprek en zorg dat je een effectieve structuur aanhoudt. Zorg daarnaast voor de juiste vragen en voorkom dat je zelf te veel aan het woord bent. Hierdoor zorg jij ervoor dat de toptalenten binnenkort bij jou op de werkvloer zullen schitteren!

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact