Skip to content

Campagne ‘Elk half uur even bewegen. Zet ook de stap!’

Campagne ‘Elk half uur even bewegen. Zet ook de stap!’

Elke werkdag even bewegen, campagne SZW

Om mensen die veel zitten, zoals beeldschermwerkers en chauffeurs, te stimuleren meer te bewegen tijdens werk start het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanaf donderdag 8 april de campagne ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!’

Tips
Download de toolbox met praktische tips en schema’s om te bewegen tijdens het werk en dit ook te promoten. Er zijn aparte tips voor kantoormedewerkers en voor chauffeurs.

Nederland Europees kampioen langdurig zitten
In geen enkel Europees land zit – een derde van de bevolking – meer dan 8,5 uur per dag stil op zijn stoel. In andere Europese landen zit gemiddeld slechts 12 procent van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag (1). Daarmee zijn we de ongezonde koploper zitten. En tijdens de coronapandemie is het aantal zituren toegenomen. Langdurig zitten kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.

Zie de factsheet van TNO over de effecten van langdurig zitten

Daar moet verandering in komen. Daarom trapt vandaag het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de campagne af met brancheorganisaties, beweegexperts, werkgevers en met werknemers die veel en langdurig zitten. Sectoren zoals de ICT, financiële en zakelijke dienstverlening, openbaar bestuur en beroepschauffeurs worden aangespoord om aan de campagne mee te doen. Het belangrijkste doel van de campagne is het vergroten van het risicobewustzijn en het bieden van tips om meer te bewegen tijdens het werk. Het ministerie van SZW heeft hiervoor een campagnewebsite ontwikkeld waar alle informatie en tips van de campagne zijn terug te vinden.

Aan de slag met Olga Commandeur, Ben Tiggelaar en Erik Scherder
Zonder dat we het doorhebben, zitten we een groot deel van onze werkdag. Om werkenden aan te sporen tot bewegen, heeft het ministerie van SZW de hulp van vitaliteitscoach Olga Commandeur, gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ingeschakeld. Zij hebben video´s opgenomen die laten zien hoe je op je werkplek kunt bewegen en bewegen onderdeel maakt van je werk. “Het is een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken, bijvoorbeeld door lopend te bellen of wat te drinken te pakken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat het onderdeel van het werk is geworden”, Erik Scherder. Alle video’s van deze experts zijn op de campagnewebsite te bekijken.

Bron: SZW/Arboportaal, 8 april 2021

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact