Skip to content

Brunel beleeft topjaar 2023

Brunel beleeft topjaar 2023

Brunel beleeft topjaar 2023

Detacheerder Brunel heeft in 2023 een flinke omzetgroei gerealiseerd en verwacht ook in 2024 groei. Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die de detacheerder afgelopen week heeft bekendgemaakt.

Brunel heeft een uitstekend jaar achter de rug. In 2023 is een omzetgroei behaald van +18%, ondanks enige tegenwind aan het eind van het jaar. Ook voor 2024 wordt groei verwacht, maar waarschijnlijk zal dit minder sterk zijn dan in het topjaar 2023. Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die de detacheerder afgelopen week heeft bekendgemaakt.

Brunel International

Brunel International heeft in het vierde kwartaal van 2023 een omzet behaald van €344,2 miljoen euro. Dat komt neer op een (organische) omzetgroei van +14% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat laat het bedrijf weten in de kwartaal- en jaarcijfers dat het bedrijf vorige week presenteerde.

De cijfers laten een gemengd beeld zien. De brutowinst kwam uit op €66,2 miljoen (organische groei +6%). De bedrijfsresultaten waren echter minder positief in het vierde kwartaal van 2023; het operationeel resultaat daalde naar €14,7 miljoen (-7% organisch).

De omzetgroei in het vierde kwartaal was fors, maar niet zo groot als in het derde kwartaal van 2023 toen Brunel International een mondiale omzetgroei van +21% boekte.

Over heel 2023 boekte Brunel International een omzet van €1,33 miljard, een (organische) omzetgroei van +18% ten opzichte van het jaar daarvoor. De brutowinst in 2023 bedraagt €273,6 miljoen, een groei van +13%. Het operationele resultaat over het hele jaar komt uit op €62 miljoen, in absolute zin een daling van -5% ten opzichte van het jaar daarvoor, maar een (organische) groei van +5%.

Brunel Nederland

In Nederland behaalde Brunel in het vierde kwartaal van 2023 een omzet van €55,8 miljoen, een omzetgroei van +13% (organisch) ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Over heel 2023 kwam de omzet in ons land uit op €213,2 miljoen, een omzetstijging van +12%.

Daarmee presteert Brunel als een van de grootste beursgenoteerde detacheerders in ons land uitstekend. Want de omzetgroei van Brunel Nederland bedroeg in het derde kwartaal +16% ten opzichte van een jaar eerder. 
In het tweede kwartaal was er ook al dubbelcijferige groei (+14%), na een eerste kwartaal in 2023 met een omzetgroei van +8%.

Flexstrateeg en hoofdredacteur Wim Davidse toont met onderstaande grafiek de omzetontwikkelingen van de verschillende flexbedrijven. Hieruit blijkt dat Brunel Nederland beter presteert dan gemiddeld in de flexbranche, waar vooral de omzetkrimp van grote generieke uitzenders als Randstad en ManpowerGroup opvallen.

Omzetontwikkelingen verschillende flexbedrijven

Brunel 2023

Ook binnen de detacheringsbranche doet Brunel het dus beter dan de concurrentie. Volgens de meest recente VvDN Marktmonitor steeg in het laatste kwartaal van 2023 de omzet van detacheerders met + 3,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Vooruitzichten

Jilko Andringa, CEO van Brunel, zegt in een toelichting op de cijfers: “Het laatste kwartaal bracht onverwachte tegenwind, voornamelijk door de invloed van hoge rentetarieven en inflatie op de offshore windindustrie. Dat leidde tot het plots stopzetten van projecten.” Dit had een significante impact op de recruitmenttak van Brunel.

Andringa vervolgt: “De Duitse markt kende een vertraging, maar we hebben snel gereageerd door onze organisatie en kostenstructuur aan te passen. Met onze ondernemende verkoopaanpak zijn we goed voorbereid op de huidige marktomstandigheden.”

Het bedrijf is 2024 gestart met een ‘hoge, enkelcijferige’ omzetgroei en verwacht dat deze trend doorzet, ondersteund door de eerste voordelen van de doorgevoerde kostenbesparingen.

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact