Skip to content

AWVN: dalende trend loonafspraken doorgezet in januari

AWVN: dalende trend loonafspraken doorgezet in januari

AWVN: dalende trend loonafspraken doorgezet in januari

In januari 2024 kwamen de loonafspraken gemiddeld uit op 5,9%. Daarmee wordt de dalende trend in loonafspraken doorgezet, meldt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

In januari zijn er 23 cao-akkoorden afgesloten voor 200.000 werknemers. Voor een januarimaand is dat aantal nieuwe cao’s normaal. De loonafspraken deze maand kwamen gemiddeld uit op 5,9%. In december 2023 lag dit nog op 6,8%. Desondanks zijn de loonafspraken nog steeds wel veel hoger dan in de afgelopen veertig jaar. Dat meldt AWVN in haar cao-maandbericht loonontwikkeling over januari.

Het cao-seizoen in één oogopslag

De sinds afgelopen zomer dalende trend in de loonafspraken volgt op de gedaalde inflatie, de iets ruimere arbeidsmarkt en de slechtere economie gedurende het grootste deel van 2023. De hoge inflatie in 2022 en begin 2023, in combinatie met stijging van de minimumlonen, zorgde voor hoge loonafspraken. Zorgelijke economische vooruitzichten en een groeiend aantal reorganisaties en faillissementen maken volgens AWVN duidelijk dat de loonruimte in het bedrijfsleven kleiner wordt.

De AWVN merkt op dat zij rekening houdt met mogelijke fluctueringen in de dalende trend. Er is nog een aantal cao’s dat voor het laatst vernieuwd is in de periode vóórdat de inflatie extreem opliep. Als deze akkoorden alsnog tot stand komen, kunnen die het maandgemiddelde incidenteel opdrijven.

Dalende trend

De vanaf begin 2021 oplopende trend in de hoogte van loonafspraken, boog afgelopen zomer om in een licht dalende lijn. Het niveau van de loonafspraken was de afgelopen maanden ondanks de dalende trend historisch hoog. De hoogte van de loonafspraken wordt de komende tijd bepaald door ontwikkelingen als verslechterd economisch nieuws, dalende industriële productie, stijging van het aantal faillissementen, maar ook door lagere inflatie en een afnemende krapte op de arbeidsmarkt.

De loonafspraken ontwikkelen zich daarmee zoals verwacht: na gunstige economische berichten volgen, met een vertraging van een jaar of meer, stijgende loonafspraken. Na slechte economische berichten volgen, eveneens vertraagd, lagere afspraken.

In 2024 gaan 105 nieuwe cao’s van kracht die gelden voor 1,3 miljoen medewerkers. Daarnaast zullen er dit jaar 529 cao’s aflopen, die voor 4 miljoen medewerkers gelden.

Alle data uit de CAO-kijker is hier te vinden.

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact