Skip to content

Werknemer heeft vertrouwen en kijkt uit naar andere baan

Werknemer heeft vertrouwen en kijkt uit naar andere baan

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, onder 1.000 Nederlandse medewerkers.

Tussen generaties zijn duidelijke verschillen merkbaar:

  • Werknemers van generatie Y (geboren tussen 1976 en 1994) lijken in veel grotere mate (79%) uit te kijken naar een nieuwe baan in vergelijking met professionals van generatie X (geboren tussen 1961 en 1980, 57%) en de oudere babyboomgeneratie (48%).
  • Ook het vertrouwen om een nieuwe job te vinden ligt hoger bij generatie Y (82%) in vergelijking met generatie X (54%) en de babyboomers (45%).

Werkplek en inhoud het belangrijkst
Salaris is niet de belangrijkste beweegreden om in te gaan op een baanaanbod. Bovenaan het wensenlijstje van de Nederlandse werknemers staat een betere locatie vanwege woon-werkverkeer (69%).

Maar ook de inhoud van de baan en de mogelijkheid tot loopbaanontwikkeling vormen doorslaggevende factoren voor 67% van de ondervraagde medewerkers, gevolgd door de sector/branche (43%). Pas op nummer vier staat een hoger salaris (40%).

Wat zijn de drie belangrijkste criteria bij het aanvaarden van een nieuwe baan?
Criteria

Totaal

Gen Y

Gen X

Babyboom
generatie

Locatie/woon-werkverkeer

69%

68%

60%

80%

Inhoud van de baan/loopbaanontwikkeling

67%

79%

62%

61%

Sector/branche

43%

49%

26%

53%

Hoger salaris

40%

35%

57%

29%

Betere werk/privé-balans

30%

23%

38%

29%

Bedrijfscultuur

28%

26%

32%

27%

Bedrijfsreputatie/imago werkgever

11%

11%

12%

10%

Hogere bonus en betere secundaire voorwaarden

8%

8%

10%

7%

Bron: onafhankelijke enquête uitgevoerd in opdracht van Robert Half in september 2015 onder 1000 medewerkers in Nederland – drie antwoorden per respondent

Open voor veranderingen
Volgens Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland, moeten bedrijven maatregelen nemen als zij toptalenten willen behouden. Want werknemers staan volgens hem “op dit moment namelijk veel meer open voor nieuwe uitdagingen en zullen dus ook sneller aan de slag gaan bij een ander bedrijf als zij daar interessante(re) arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen. Retentiemanagement moet daarom hoog op het prioriteitenlijstje staan.”

Werkgevers zijn naar de mening van Renken vaker bereid om tegemoet te komen aan de wensen van topkandidaten. “Dit komt omdat bedrijven beseffen dat kandidaten met veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden gewild zijn en daarnaast goed weten wat hun marktwaarde is.”

Vijf tips om toptalent niet mis te lopen
De arbeidsmarkt verandert van een werkgever-gedreven markt naar een kandidaat-gestuurde markt. Robert half geeft werkgevers vijf tips om topkandidaten binnen te halen:

  1. Snel handelen: Laat het wervingsproces vlot verlopen, want u loopt anders het risico de kandidaat te verliezen aan een concurrerend bedrijf.
  2. Intern draagvlak: Betrek de juiste besluitvormers al bij het begin van het wervingsproces. Want bij vroege consensus over de gewenste kandidaat, verloopt het werven vlotter en lopen bedrijven minder risico een goede kandidaat mis te lopen.
  3. Aantrekkelijke functieomschrijving: Om u van de concurrentie te onderscheiden, is een aantrekkelijke functieomschrijving van belang. Zo kunt u zich positioneren als een aantrekkelijke werkgever.
  4. Blijf realistisch: Ook een topkandidaat beschikt niet altijd over alle gewenste vaardigheden. Maak dus een onderscheid tussen vaardigheden die absoluut noodzakelijk zijn voor de functie en vaardigheden die verder ontwikkeld kunnen worden met opleidingen en trainingen.
  5. Beloon goed: Salaris is niet alles voor een kandidaat, maar u kunt de strijd niet aangaan als u niet competitief beloont.

*Bron okt Personeelsnet

 

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact