Skip to content

Welke baan past bij jou?

Welke baan past bij jou?

Door Jack van Minden, loopbaanadviseur

Het is een vraag die velen kwelt, hoe kom ik erachter welke baan bij mij past? Om daar achter te komen moet je jezelf drie vragen stellen:

        • Wie ben ik?
        • Wat kan ik?
        • Wat wil ik

        Op het snijvlak van de antwoorden op deze vragen ligt je ideale baan.

Wie ben ik?

        Begin eens met je persoonlijkheid te beschrijven, eventueel met behulp van een test (via een bureau, internet of een boek). Maar pas op: mensen hebben over het algemeen een positief zelfbeeld. Wie vindt zichzelf niet sociaal-vaardig of is er in eigen ogen geen initiatiefnemer? Natuurlijk kun je jezelf op bepaalde punten nog wat ontwikkelen, maar blijf streng en vooral eerlijk in je zelfbeoordeling. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent, want dat breekt je vroeg of laat op.

Wat kan ik?

      Concentreer je nu op je vaardigheden, competenties en talenten, al dan niet verworven tijdens een opleiding of op het werk. Sollicitanten beperken hun zoektocht nogal eens tot vacatures die direct in het verlengde liggen van voorgaand werk. Het feit dat je in het verleden bepaalde werkzaamheden hebt verricht betekent echter nog niet dat je gedoemd bent de rest van je leven te slijten binnen dit cirkeltje. Doorbreek dit tunneleffect!

 

        Sta niet te lang stil bij je zwakke punten. Wat zijn jouw sterke punten? En waar zet je dat tegen af? Denk aan situaties op het werk, of anders uit je privé- of verenigingsleven.

 

      Beschik je wellicht over unique selling points? Denk aan ‘dubbele competenties’, bijvoorbeeld een chemie-ir gekoppeld aan verkoopervaring. Dat geldt ook voor vakinhoudelijkse deskundigheid en managementervaring – een uitstekende combinatie.

Overdraagbare kennis en vaardigheden

      Het is zinvol een onderscheid te maken tussen specifieke vaardigheden, die vooral gelden in één bepaalde branche of organisatie, en algemene vaardigheden die overdraagbaar zijn.

Een voorbeeld:

        leidinggeven is een competentie, die in elke organisatie kan worden benut, alhoewel het er in een ambtelijke omgeving anders aan toe gaat dan in een creatieve.

Wat wil ik?

        Om gericht naar een baan te kunnen zoeken, is het heel belangrijk te weten wat voor baan je wilt.

 

        In welke sector zou je graag aan de slag willen? Er bestaan talloze branches, van agrarische industrie tot zorg. Dienstverlening, groothandel, gezondheidszorg, industrie? Te veel om op te noemen. Kijk eens bij de

branchewijzer van de Kamer van Koophandel

        of bij de

Standaard Bedrijfsindeling van het CBS

       Er zijn natuurlijk ook functies waar de branche van ondergeschikt belang is. Het gaat daarbij om je belangstelling, of in recruitertaal: je affiniteit. Of je nu administrateur bent in de ouderenzorg, dierenzorg of in dienst van een kleinere boekenuitgever, het werk is in grote lijnen gelijk.

 

        Buiten de taakinhoud zijn er ongetwijfeld arbeidsomstandigheden die bijdragen aan jouw werkgeluk, zoals: woon-werkverkeer, arbeidstijden, flexibiliteit, salaris, opleidingsmogelijkheden, soort arbeidsovereenkomst, carriereperspectief, enz.

     

        Maar jij hebt natuurlijk ook jouw waarden, de zaken die jij belangrijk vindt en graag terugziet in de werkgever van jouw keuze. Misschien zijn dat openheid, collegialiteit en teamwork, maatschappelijke relevantie en vrijheid.

    Beroepskeuzetest

          Kom je er na het beantwoorden van bovenstaande drie vragen nog niet achter wat je wilt? Wellicht is het dan tijd om een contact op te nemen met een loopbaanadviseur voor het afleggen van een beroepskeuzetest.

     

    * Bron Psycom

    Over TalENTSCOUTZ

    Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

    Volg ons

    Contact