Skip to content

Waarom je overgekwalificeerde kandidaten moet aannemen

Waarom je overgekwalificeerde kandidaten moet aannemen

Tamelijk veel sollicitanten worden afgewezen omdat ze overgekwalificeerd (zouden) zijn. Aangenomen wordt dat kandidaten met meer kennis en ervaring dan medekandidaten minder betrokken en minder productief zullen zijn en dat ze opstappen op het moment dat een betere baan langskomt. Maar de stereotypen over overgekwalificeerde medewerkers zijn niet waar, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Overgekwalificeerde medewerkers presteren beter

In een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, wordt dat beeld onderuit gehaald. In de studie werden tientallen overgekwalificeerde medewerkers van 11 bedrijven gevolgd en vergeleken met hun collega’s. Onderzoeker Jasmine Hu: “We stelden vast dat medewerkers van wie de kwalificaties die van de functiebeschrijving overstegen beter presteerden dan hun niet overgekwalificeerde collega’s. Niet alleen de prestaties zijn beter. Overgekwalificeerde medewerkers zijn ook nog eens enthousiaster, loyaler en meer bereid ideeën te delen.”

Team

De meest productieve en betrokken overgekwalificeerde medewerkers bleken de medewerkers die in een team terecht kwamen met collega’s die ook meer kennis en/of ervaring hadden, dan aangegeven in het functieprofiel. De toevoeging van een overgekwalificeerde kandidaat aan dat team zorgde ervoor dat het moreel en de prestaties van het hele team verbeterden.

Onboarding

Om van dat halo-effect te profiteren moeten managers op het moment dat een overgekwalificeerde medewerker start aandacht besteden aan de extra kwaliteiten van de medewerker en interactie tussen teamleden bevorderen. Hoe collaboratiever de cultuur, hoe positiever de invloed van overgekwalificeerde medewerkers.

Recruiters en managers moeten volgens Hu dus niet alleen naar het CV kijken. ‘Vooral houding is belangrijk. Maar deze kan pas bepaald worden tijdens een sollicitatiegesprek.’ Natuurlijk, zo voegt Anne Fisher er fijntjes aan toe, moeten overgekwalificeerde sollicitanten dan wel eerst de CV-screening hebben overleefd, om als organisatie te kunnen profiteren van deze voordelen.

  • Bron PenOactueel Januari

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact