Skip to content

Vacaturesites nog steeds nummer 1 voor baanzoekers

Vacaturesites nog steeds nummer 1 voor baanzoekers

Sociale media worden belangrijker, maar vacaturesites staan bij werkzoekenden nog steeds op de eerste plaats. Het eigen netwerk blijft de meest effectieve manier om aan werk te komen. De grenzen tussen wervingskanalen vervagen, dus werkgevers moeten een mix van kanalen bij hun werving inzetten.

Dit blijkt uit de eerste halfjaaranalyses van 2015 door Intelligence Group naar de ontwikkelingen in het oriëntatiegedrag van de Nederlandse beroepsbevolking. De top 10 van oriëntatiekanalen ziet er als volgt uit:

Top tien orientatiekanalen baanzoekenden: (Eerste helft 2015)

  1. Vacaturesites (53%)
  2. Bekenden/netwerk (33%)
  3. Open sollicitaties (31%)
  4. Social Media (26%)
  5. Interne vacatures (24%)
  6. CV uploaden bij databank vacaturesite (23%)
  7. Uitzendbureau (21%)
  8. Zoekmachine (19%)
  9. UWV (17%)
  10. Vindbaar zijn voor werkgevers en recruiters (16%)

Eén vacaturesite voor 60 werkenden
Meer dan de helft van de werkzoekende Nederlanders gebruikt een vacaturesite om zich te orienteren op de arbeidsmarkt.  Daarmee zijn de vacaturesites de belangrijkste kanalen om uit te kijken naar een nieuwe baan. De kanalen bekenden/netwerk en open sollicitatie staan vervolgens op de 2e en 3e plaats met bijna één derde van de kandidaten binnen de potentiële Nederlandse beroepsbevolking.

Volgens Intelligence Group heeft Nederland per 60 werkenden 1 vacaturesite, waarmee het tegelijkertijd erg druk en onoverzichtelijk is in het Nederlandse oriëntatielandschap.

Werkgevers moeten kanalen mixen
Ondanks de populariteit van de vacaturesites, kunnen werkgevers die personeel werven het beter niet bij dit ene kanaal houden. Zij moeten een doelgroepgerichte mix van kanalen (blended recruitment solution) maken om de doelgroep maximaal te bereiken.

Want het kiezen voor uitsluitend één kanaal betekent dat automatisch een deel van de doelgroep wordt uitgesloten.

Grenzen kanalen vervagen
Opvallend is dat het eigen netwerk, ondanks dat dit minder genoemd wordt, wel nog steeds het meest effectief is om een baan te krijgen. Een verklaring voor de daling is dat de grenzen tussen de verschillende oriëntatiebronnen vervagen. Zo bieden social media ook veel netwerkmogelijkheden, terwijl vacaturesites steeds meer een community zijn.

*Bron September Personeelsnet

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact