Skip to content

Timing is alles: let op of uw vacature wel wordt gezien

Timing is alles: let op of uw vacature wel wordt gezien

Werkgevers plaatsen vacatures op momenten dat er maar weinig werkzoekenden actief zijn. Zo zijn in juni minder werkzoekenden online, terwijl wel zeer veel vacatures worden geplaatst.

Maandag en dinsdag zijn de gunstigste dagen om vacatures te plaatsen, met als beste moment onder werktijd: tussen tien uur ’s-ochtends en vier uur ‘s-middags. Dat meldt vacaturezoekmachine vacatures.nl. Volgens de site was het aantal geplaatste online vacatures nog nooit zo hoog als in juli 2015.

Vacatureplaatsing beter timen
Om te bepalen wat de gunstigste maand is om een vacature te plaatsen, moet u er op letten wat de concurrentie doet. Wat opvalt, is dat de momenten waarop vacatures geplaatst worden, niet overeenkomt met de momenten dat werkzoekenden actief zijn.

Zo zijn afgelopen juli de meeste online vacatures geplaatst, terwijl de maand juni voor werkzoekenden – op juli en december na – de minst actieve maand is. Werkgevers kunnen dus beter vacatures plaatsen in de maanden dat er ook daadwerkelijk veel gezocht wordt. Zo kan het dus lonen een vacature een maand eerder online te zetten.

Niet op zaterdag
Wie zoveel mogelijk kandidaten wil bereiken, kan zijn vacatures het beste op maandag of dinsdag online plaatsen, want dan zoeken de meeste mensen naar een baan. Aan het eind van de week zakken de bezoekersaantallen terug, met zaterdag als wekelijks terugkerend dieptepunt. Het verschil met de piek op maandag en het dal op zaterdag is gemiddeld maar liefst 58%. Verderop in het weekend wordt het geleidelijk weer iets drukker.

Baan zoeken onder werktijd
Ook het gekozen tijdstip kan een groot verschil maken in het bereik van een geplaatste vacature. De meeste bezoekers kijken rond op de website tussen tien uur ’s-ochtends en vier uur ’s-middags. Vervolgens zakt het aantal bezoekers wat in.

Na het avondeten nemen de bezoekersaantallen weer toe, waarna rond negen uur de laatste daling wordt ingezet. Logischerwijs is het in de nacht het minst druk qua aantal bezoeken. Het dal bevindt zich dan ook om vier uur in de nacht.

Meeste in januari en september
Het aantal werkzoekenden varieert sterk per maand waardoor het een groot verschil uitmaakt in welke maand de vacatures online worden gezet. De drukste maanden zijn (met afstand) januari en september. In de maanden juli en december ligt het verkeer echter een stuk lager.

 

* Bron Augustus Personeelsnet

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact