Skip to content

Robots vervangen personeel voorlopig nog niet

Robots vervangen personeel voorlopig nog niet

Robotisering en nieuwe werkgelegenheid gaan hand in hand, maar de robot verdringt de menskracht nog niet. Mechanisering betekent voorlopig meer werk.

Dat zegt arbeidsmarktexpert Ton Wilthagen in een interview met het FD. “Automatisering weegt vaak niet op tegen de loonkosten. De barman is financieel niet zo makkelijk te vervangen door een robotarm, net als de handen aan het bed of het werk van schoonmakers. Bovendien kun je een robot vooralsnog beter een truck in elkaar laten zetten dan een patiënt verschonen.”

“Een zorgelijk punt is dat door robots de aard van het werk verandert en veelal een hoger niveau zal vereisen, vooral IT-gerelateerde vaardigheden en kennis. In de kabinetsformatie gaat het vooral over de contractvorm waarin werk wordt gegoten. Vast of flex. Maar niet over de inhoud van het werk. Het zou jammer zijn wanneer een volgend kabinet niet verder komt dan dat.”

Reinier Castelein, voorzitter vakbond De Unie, zegt erover: “Timmermannen, serveersters en tuinmannen doen lager betaald werk in de ‘oude economie’. Daarnaast is automatisering de oorzaak van veel van de verdwenen banen bij KLM of Rabobank. En waar gaat Nederland zijn geld mee verdienen als de gasbel leeg is? Ik zie dat de automatisering tekortschiet. Het kabinet doet te weinig gedaan om het mkb innovatief te houden.”
Lees meer

Bron: FD, 31 juli 2017

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact