Skip to content

Omslagpunt: Meeste jongeren pas tevreden met salaris van 15 euro per uur

Omslagpunt: Meeste jongeren pas tevreden met salaris van 15 euro per uur

Omslagpunt: meeste jongeren pas tevreden met salaris van 15 euro per uur

De meeste jongeren zijn pas tevreden met hun salaris als zij €15 per uur verdienen. Maar de meesten verdienen momenteel €13 per uur, blijkt uit De Bijbanen Barometer uitgevoerd in opdracht van uitzendplatform NOWJOBS.

Iets meer dan de helft van de jongeren die in dienst zijn bij hun werkgever of werken via een uitzendbureau verdient minimaal 13 euro per uur. Voor zowel jongeren die in dienst zijn bij een werkgever of een uitzendbureau als jongeren die als zelfstandige werken, ligt het omslagpunt rond 15 euro per uur: vanaf dan zijn de meesten van hen tevreden met hun uurloon, blijkt uit De Bijbanen Barometer uitgevoerd in opdracht van uitzendplatform NOWJOBS.

Administratie belangrijkste nadeel om als zelfstandige te werken

De meeste zzp’ers verdienen doorgaans tot 21 euro. De jongeren die als zzp’er werken, ervaren wel nadelen. De drie belangrijkste nadelen zijn volgens hen de financiële onzekerheid, het niet doorbetaald krijgen bij ziekte en het niet opbouwen van een pensioen. 21% van de jongeren ervaart nadeel van geen uitkering van vakantiegeld en 26% ervaart het continu op zoek gaan naar nieuwe jobs als nadeel. Daarnaast worden de administratie en inkomstenbelasting ook door 28% van de jongeren genoemd als een belangrijk nadeel om als zzp’er te werken. 

Denise Geurtsen, Country Manager Nederland legt uit: “Jongeren werken graag als zzp’er omdat ze dan doorgaans een goed uurtarief en flexibiliteit krijgen, maar als zzp’er missen ze sociale zekerheid. Er zijn alternatieven om dezelfde flexibiliteit te krijgen, bijvoorbeeld via een flexibel digitaal uitzendbureau, waarbij je wél de sociale zekerheid hebt. Bovendien worden vakantiegeld en vakantiedagen direct uitbetaald tegelijkertijd met het loon, wat ervoor zorgt dat de verdiensten nagenoeg gelijk zijn aan werken als zzp’er.

Twee derde jongeren werkt voor levensonderhoud

Ook blijkt dat één op de vijf jongeren tussen 16 en 28 jaar gemiddeld 24 uur of meer per week werkt naast hun opleiding. De voornaamste reden is om zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien, zoals eten, drinken, huur en vaste lasten. Het verdiende salaris wordt juist in mindere mate uitgegeven aan extra’s zoals vakanties, leuke uitjes of sport. 

Geurtsen: “We hebben het idee dat jongeren voor de coronacrisis en de daaropvolgende inflatie vooral werkten voor een extraatje om leuke dingen van te doen. De Bijbanen Barometer laat juist zien dat voor jongeren het belang van geld verdienen is verschoven: het is nodig om rond te komen. Ze willen zelfs meer werken dan dat ze momenteel doen, 37% van de jongeren met een bijbaan zegt meer uren te willen werken dan ze nu doen. De flexibiliteit waar jongeren naar op zoek zijn is dus niet om minder te kunnen werken, maar juist om makkelijker vaker te kunnen werken naast studie en andere activiteiten.”

Flexibiliteit het belangrijkste voorwaarde

Volgens jongeren is een van de belangrijkste aspecten waaraan een bijbaan moet voldoen de flexibiliteit in werkuren en rooster. Ze bepalen het liefst zelf wanneer en hoeveel ze willen werken, passend bij hun eigen persoonlijke situatie. Jongeren vinden het het leukste om aan de slag te gaan met een studiegerelateerde bijbaan, in de horeca te werken of te werken op evenementen en festivals. De minst populaire bijbanen zijn verhuizer, (taxi)chauffeur en commercieel callcenter medewerker of promotiemedewerker.

“Jongeren kunnen in de krappe arbeidsmarkt kiezen wat ze zelf leuk vinden en eisen stellen. Dat is logisch omdat er veel tekorten zijn in de branches waar jongeren bijverdienen”, legt Geurtsen uit. “Als bedrijven jongeren willen behouden is het goed om ze in eerste instantie flexibiliteit in uren en rooster te geven en een goed uurloon te bieden. Voor het meedenken in werkritme krijgen werkgevers loyaliteit van hun personeel terug. Vervolgens is het belangrijk om te zorgen voor een fijne werksfeer, en andere voorwaarden zoals bonussen of toeslagen voor weekend- en feestdagen. Als je deze voorwaarden in orde hebt is de kans groot dat jongeren lang blijven plakken. Maar liefst 68% van hen geeft ook aan dat ze het liefst langer dan een jaar bij een bijbaan willen blijven. Het lijkt er dus op dat ze die gewenste flexibiliteit het liefst ervaren bij één werkgever, want structuur, stabiliteit en zekerheid vinden ze ook belangrijk.”

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact