Skip to content

Functietitel ‘secretaresse’ verdwijnt, vraag naar assistants neemt toe

Functietitel ‘secretaresse’ verdwijnt, vraag naar assistants neemt toe

Interview met Marleen Smith, marketing manager bij Secretary Plus, gespecialiseerd in de bemiddeling, het begeleiden en ontwikkelen van office professionals.

‘De behoefte aan secretariële ondersteuning neemt toe. Het vak wordt breder, ook de functietitels zijn veranderd.’

Afgelopen dinsdag kwam het UWV met de publicatie Overstapberoepen voor secretaresses. Het rapport meldt dat de vraag naar secretaresses afneemt. Het UWV doet suggesties voor de overstap naar andere beroepen, waar vraag naar is.

Minder vraag?
De conclusie van het UWV lijkt in tegenspraak met de toename van het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland. Die bedrijven werken met steeds meer personeel, waardoor de behoefte aan coördinatie van taken en communicatie toeneemt.

Secretary Plus

Marleen Smith, marketing manager bij Secretary Plus, bevestigt dit.

“Het artikel van het UWV opent met de zin ‘tussen 2013 en 2016 kromp het aantal secretaresses al met 20 procent’. Dat verbaast mij,” zegt zij, “want het staat haaks op onze ervaring. Secretary Plus heeft in deze jaren juist een heel mooie groei doorgemaakte en deze groei zet nog steeds door.”

Met ruim 26 jaar ervaring in de bemiddeling van office professionals, weet Secretary Plus waar het vak voor staat, waar het zich naar toe ontwikkelt en welke toegevoegde waarde het vak biedt aan een organisatie.

Behoefte aan focus
“Onze dienstverlening is relevanter dan ooit,” verklaart Marleen. “De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Functies vervagen en van mensen en organisaties wordt steeds meer verwacht. Dat maakt onzeker, het vraagt om focus. De afgelopen jaren hebben wij in tegenstelling tot hetgeen het UWV publiceert een groei in het aantal aanvragen en opdrachten kunnen constateren omdat een assistant juist voor deze focus zorg draagt.”

Andere functietitels
“Wel hebben wij de functietitel ‘secretaresse’ in de afgelopen jaren zien veranderen. Tegenwoordig worden functietitels als assistant, officemanager, pa, executive pa, project manager, finance assistant, marketing assistant, hr assistant et cetera gebruikt.”

Verdieping van het vak
“In de afgelopen jaren hebben wij ook de inhoud van de rol zien veranderen. De assistants van vandaag hebben een breder profiel gekregen. Het vak heeft zich verdiept. Steeds meer assistants opereren op hbo werk- en denkniveau. Assistants hebben een onmisbare functie met eigen projecten en verantwoordelijkheden. Een rol die steeds meer gewicht krijgt en daarmee juist interessanter en uitdagender wordt.”

Waardering en beloning
“Assistants worden ook steeds beter betaald. We zien regelmatig goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het gebruik van een lease auto.

We zien dat steeds meer mannen het vak betreden. Uitbreiding van het vak en het gebruik van de functietitel ‘assistant’ in plaats van ‘secretaresse’ draagt daar aan bij.”

Bijscholen of ander vak?
Wat adviseer jij secretaresses en assistants?
“Denk er goed over na. Waar wij ons bij Secretary Plus hard voor maken is assistants klaar te stomen, niet voor een ander beroep maar juist voor deze prachtige rol. Door middel van de juiste training en opleiding, stomen wij assistants klaar voor de toekomst van hun eigen veelzijdige vak. Het advies in het UWV-rapport dat secretaresses zich bijvoorbeeld beter om kunnen omscholen tot tandarts assistente is wat ons betreft te kort door de bocht.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact