Skip to content

D66 wil meer vaste banen – reacties gemengd

D66 wil meer vaste banen – reacties gemengd

D66 presenteert komende week al zijn verkiezingsprogramma. Partijleider Alexander Pechtold pleit in De Telegraaf voor meer vaste banen en aanpassing van het ontslagrecht. De reacties zijn gemengd.

“De werknemer mag nooit een wegwerpproduct zijn,” vindt Pechtold.

Bij ontslagrondes raken oudere mensen werkloos en komen niet meer aan een baan, omdat werkgevers liever jonge goedkope krachten tijdelijk inhuren. Jongeren krijgen alleen nog maar tijdelijke contracten. Zij mogen opkrassen, zodra ze recht hebben op een vaste aanstelling.

“Hoe goed mensen hun werk ook doen, ze zijn wegwerpproducten geworden,” zegt Pechtold. Hij wil dat het volgende kabinet de arbeidsmarkt verder gaat hervormen, om zo de hoge werkloosheid aan te pakken. Ook het ontslagrecht moet van D66 opnieuw op de schop. Vrijdag presenteert D66 de plannen. Lees meer

De reactie van andere partijen zijn gemengd. PvdA is positief, het CDA en de SP zijn kritisch op de voorstellen.

PvdA-Kamerlid Vermeij is positief verrast, maar zet vraagtekens bij de oplossing die Pechtold aandraagt: het versoepelen van het ontslagrecht, omdat daar juist al stappen in zijn gezet. SP-Kamerlid Ulenbelt vindt de voorstellen van D66 niet werkelijk vernieuwend en kwalificeert ze als ‘oude wijn in nieuwe zakken’.

Loondoorbetaling bij ziekte grootste struikelblok
De huidige twee jaar loondoorbetaling bij ziekte vormt momenteel de echte drempel voor een vast dienstverband.
CDA-Kamerlid Heerma: “Zolang er niets wordt gedaan aan de loondoorbetaling bij ziekte en de positie van zzp’ers zullen de problemen op de arbeidsmarkt echt worden opgelost.”

Bron: De Telegraaf, 20 augustus 2016, NOS.nl, 21 augustus 2016 en FD, 21 augustus 2016

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact