Skip to content

CNV: Helft uitzendkrachten kan nauwelijks rondkomen

CNV: Helft uitzendkrachten kan nauwelijks rondkomen

CNV: Helft uitzendkrachten kan nauwelijks rondkomen

De helft (48%) van alle uitzendkrachten in Nederland kan nauwelijks rondkomen van het werk en weet niet of ze morgen nog werk hebben.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 600 uitzendkrachten.

35% heeft meer dan één baan nodig om rond te komen. 38% van de uitzendkrachten moet daarnaast fulltime beschikbaar zijn maar heeft een parttime dienstverband. 37% verdient minder dan collega’s die hetzelfde werk doen. 61% heeft liever een vaste baan dan dat ze uitzendwerk doen.

“Het aantal uitzendkrachten in Nederland is op dit moment bijna 275.000. Dit betekent concreet dat ruim 130.000 mensen nauwelijks rond kunnen komen en constant in onzekerheid verkeren,” zegt Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter. Hij vindt het onacceptabel. “Het is tijd om hier paal en perk aan te stellen.”

Ziek en piek
86% van de uitzendkrachten doet hetzelfde werk als mensen in vaste dienst. 55% verwacht niet door te stromen naar een baan bij het bedrijf waar ze nu als uitzendkracht werken. 65% werkt al meer dan 2 jaar als uitzendkracht.
“Het oorspronkelijke idee van uitzendwerk – vervanging bij ziek en piek – is door veel werkgevers losgelaten, blijkt uit deze cijfers. Veel uitzendkrachten zitten vast in het uitzendregime. Het overgrote deel doet hetzelfde werk als mensen in vaste dienst maar heeft geen uitzicht op een baan bij de inlenende werkgever,” concludeert Van Wijngaarden.

Aanscherping
Het CNV pleit voor aanscherping van het uitzendregime. “Nu maakt de wet het mogelijk om tot 78 weken nauwelijks zekerheid te hebben als uitzendkracht – geen loondoorbetaling bij ziekte en geen ontslagbescherming. Wij willen die wettelijke norm, die een verkeerd signaal afgeeft, terugbrengen naar maximaal 26 weken,” aldus Van Wijngaarden. “Daarnaast doen wij een beroep op werkgevers: neem mensen in dienst en biedt ze hetzelfde salaris als je andere werknemers.”

Bron: CNV, persbericht 22 oktober 2019

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact