Skip to content

Barometer ManpowerGroup – voorzichtig optimisme onder werkgevers

Barometer ManpowerGroup – voorzichtig optimisme onder werkgevers

Barometer ManpowerGroup onder werkgevers: Het voorzichtig optimisme onder werkgevers over de werkgelegenheid houdt nu al vijf kwartalen op rij aan.

Nederlandse werkgevers zijn al ruim een jaar lang positief over de werkgelegenheid. Voor het vijfde kwartaal op rij verwachten zij komend kwartaal meer werknemers aan te trekken. Dat blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q2 2016) van ManpowerGroup onder 58.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland. Voor het tweede kwartaal is, net als vorig kwartaal, sprake van een verwachte groei van +4%.

Met name werkgevers in de financiële en zakelijke dienstverlening zijn met een score van +9% onverminderd optimistisch. De financiële en zakelijke dienstverlening zakt 5 procentpunten ten opzichte van vorig kwartaal, maar is 7 procentpunten hoger vergeleken met dezelfde periode in 2015.

Sectorbreed optimisme
Naast de positieve cijfers in de financiële en zakelijke dienstverlening, is ook het herstel van de sector overheid en maatschappelijke dienstverlening opvallend: werkgevers verwachten daar een werkgelegenheidscijfer van +7%, waar dit vorig kwartaal nog 0% was. En de sector is geen uitzondering: maar liefst acht van de negen sectoren verwachten een toenemend of gelijkblijvend aantal werknemers. Alleen in de sector groothandel, detailhandel en horeca wordt een afname (-3%) van het personeelsbestand verwacht. Een afname van respectievelijk 4 en 10 procentpunten vergeleken met het afgelopen kwartaal en met dezelfde periode een jaar geleden.

Stabilisatie binnen Nederland
Drie van de vier regio’s verwachten voor het komende kwartaal een stijging van het aantal medewerkers. Vooral in het oosten van het land wordt meer werkgelegenheid verwacht. In deze regio stijgt de verwachting van +6% naar +8%. Het noorden is de enige regio met een negatieve verwachting van -2%. Deze is echter optimistischer dan in het vorig kwartaal (-3%). In zowel het zuiden (+4%) als het westen (+2%) zijn de verwachtingen positief.

“Naast de export trekt nu ook de consumptie aan en investeren bedrijven weer. Er komen ook steeds meer banen bij. We zien in Nederland dus een gezond, economisch herstel, dat weerspiegeld wordt in het verwachte werkgelegenheidscijfer,” aldus Jilko Andringa, Directeur ManpowerGroup Nederland.

Positief over de grenzen
Ook over de landsgrenzen zet het optimisme door. In 39 van de 42 onderzochte landen verwachten werkgevers meer mensen te gaan aannemen komend kwartaal. Dit aantal is onveranderd ten opzichte van het vorige kwartaal. Positieve uitschieters zijn India, Japan, Taiwan, Colombia en Guatemala. In Brazilië, Frankrijk en Italië zijn werkgevers het minst positief. In Duitsland zwakt de verwachte groei af (van +5% in Q4 van vorig jaar naar +3% in Q1) naar +2%.

Bron: ManpowerGroup, 8 maart 2016

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact