Skip to content

Afschaffen van het jeugdloon biedt kans voor 65-plussers

Afschaffen van het jeugdloon biedt kans voor 65-plussers

Recent maakte de Bijenkorf bekend het jeugdloon voor een deel af te schaffen. Werknemers vanaf achttien jaar krijgen bij het warenhuis evenveel betaald als werknemers van 23. De Bijenkorf is voorloper in het afschaffen van het jeugdloon, maar in de politiek speelt dit idee al langer. Als het jeugdloon landelijk wordt afgeschaft, zou dat er voor kunnen zorgen dat er meer 65-plussers aan de bak komen in de horeca en detailhandel.

“Ik doe deze voorspelling op basis van nieuwe wet- en regelgeving”, aldus Paul den Ronden, CEO van Tentoo, specialist in payrolling en salarisadministratie. “De overheid realiseert zich namelijk dat steeds meer 65-plussers willen doorwerken. Steeds meer AOW’ers zien het niet zitten om achter de geraniums te belanden en veel van hen moeten hun inkomsten aanvullen voor bijvoorbeeld een vakantie. De overheid faciliteert de wens van AOW’ers om door te werken met de Wet Werken na AOW.” Met deze wet wordt het voor ondernemers aantrekkelijker om 65-plussers in dienst te nemen of te houden. De opzegtermijn van hun contract is bijvoorbeeld één maand en de loondoorbetaling bij ziekte wordt teruggebracht naar dertien weken (in plaats van twee jaar). Daarbij hoeven werkgevers geen sociale premies te betalen, wat AOW’ers vijftien tot twintig procent goedkoper maakt dan reguliere werknemers.

Horeca en detailhandel

Den Ronden: “Normaal gesproken zijn jongeren niet alleen waarschijnlijk fitter en vitaler, maar ook goedkoper dan ouderen. De Bijenkorf is voorloper in het afschaffen van het jeugdloon, maar in de politiek speelt dit idee al langer. Mocht dat het geval zijn, dan wordt het dus aantrekkelijker om een 65-plussers in dienst te nemen. Het is natuurlijk een nobel streven om op te komen voor de jongeren, maar vooral in de horeca en detailhandel zullen werkgevers kiezen voor 65-plussers. Jongeren zouden dan beter betaald worden, maar komen wel minder snel aan een (bij-)baan.”

  • Bron HRPraktijk November

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact