Skip to content

70% zwijgt over sollicitatiegesprek bij andere werkgever

70% zwijgt over sollicitatiegesprek bij andere werkgever

Niet alle werknemers zijn eerlijk tegenover de baas als het gaat om solliciteren bij een andere werkgever. De ruime meerderheid, 70%, houdt een sollicitatie het liefst geheim tegenover voor zijn of haar huidige werkgever. Daarnaast reageert 56% van de ondervraagden ook op een vacature wanneer zij niet direct op zoek zijn naar een andere baan.

Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Monsterboard onder ruim 500 werkende Nederlanders. Hieruit blijkt dat 55% van de ondervraagden geen vrije dag opneemt om het sollicitatiegesprek te laten plaats vinden. Ook gebruikt slechts 7% een smoes tegenover de werkgever om die dag weg te kunnen.

Volgens Gian Zandoná, managing director bij Monsterboard.nl, moet je bij de afweging om je baas in te lichten, rekening houden met de gevolgen. ‘Als werknemer sta je volledig in je recht als je ergens anders solliciteert, maar bedenk goed wat de consequenties zijn voordat je dit bij je baas voorlegt. Zo kan het de sfeer op de werkvloer ten nadele beïnvloeden, maar het kan je positie op het werk ook juist versterken. Bijvoorbeeld wanneer je werkgever je echt niet kwijt wil.’

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 56% van de ondervraagden ook reageert op een vacature wanneer zij niet per se op zoek zijn naar een andere baan. Wanneer een leuke vacature voorbij komt, reageert 20% hier direct op. Van de totale Nederlandse beroepsbevolking gaat 44% helemaal niet in op andere vacatures, met name omdat deze groep geen interesse heeft in een andere baan. Jongeren zijn het meest actief op de arbeidsmarkt. Tweederde komt direct in actie wanneer er een vacature online komt. 23% van de jongeren heeft geen interesse in een nieuwe baan.

* Bron Monsterboard November

Over TalENTSCOUTZ

Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales-, management-, (werktuig)bouwkundige en technische talenten.

Volg ons

Contact